Om oss

Vi som har gett oss in i det här äventyret heter Inga och Bosse. En smålänning uppvuxen på hemodlade grönsaker och en Kungälvsbo som vill bo nära naturen och lugnet.

Till vardags jobbar Inga i den 30 år gamla ekobutiken Fram i Göteborg, och Bosse konstruerar maskiner för industriell materialhantering i Kungälv. Ingen av oss har idag valkar i händerna, men vi är båda vana vid att ha det. Inga har gått möbelsnickeri på gymnasiet och sedan utbildat sig till möbeltapetserare, och Bosse har jobbat flera år i mekanisk verkstad. Så nu är det bara att sätta igång! Att bygga garage, gäststuga och tvåplans-hus mer eller mindre själva..

Det hela började som en diffus tanke om att bygga miljövänligt, ganska lantligt och gärna själva. Och nu har det vuxit till en tydlig plan där vi ska ha ett välisolerat hus där minimalt med uppvärmning behövs, där marken ska räcka till att odla det mesta vi kan behöva, och där det finns nog med utrymmen för att kunna laga det som är trasigt, bygga själv, bygga om och optimera.

Våren 2013 hittade vi så äntligen tomten där detta ska ske. En långsmal södersluttning i en lugn liten dal, med åkrar och skog omkring men även med bussen till stan på promenadavstånd. Sen dess äter, andas och lever vi i tanken att bygga ett liv så robust som möjligt där, med de kretslopp vi kan få till på tomten, och med byggmaterial och metoder som skonar både miljön, våra bankkonton och oss själva.

2 tankar om “Om oss

  1. Hej!

    Först och främst vill jag gratulera att ni har kommit så långt och snart kan njuta av huset på riktigt! Jag är riktigt imponerad och lite avundsjuk 🙂
    Så som många idag är jag också intresserad av hållbar utveckling, och sedan några år tillbaka är jag förtjust i halmhus. För er behöver jag kanske inte förklara, varför. 🙂 Jag har läst några böcker och har letat på nätet efter all information som fanns inom ämnet. Jag följer även eran blogg och det är roligt och lärorikt att läsa om eranfarenheter i första hand. Det var tyst ett tag och ni skrev ingenting i bloggen och man trodde att ni kanske hade lagt ner med hela bygget. Men icke, man förstår i efterhand att det kan vara svårt att skriva inlägg mellan två putsslang rendgöring. 🙂
    Trots att jag var intresserad länge såg jag inte halmhus i verkligheten ännu. Ni får kanske jättemånga förfrågningar och kanske är lite trötta på det men jag tänkte ändå fråga om det finns möjlighet att besöka er och titta och prata om ert husprojekt? Samtidigt vill jag erbjuda min hjälp vid bygget om behovet skulle finnas. Jag jobbar inte inom byggbranchen proffesionellt men jag jobbade en hel del på bygget och att använda verktyg är inget främmande för mig. Ni är nästan klara och jag vet att dem största arbeten är över vad det gäller halm väggar och sånt men det hade varit jätteroligt ändå att se halmhusbygget från nära hål och kanske hjälpa till med det lilla man kan. Dessutom bor jag i Kungälv, cykelavstånd 🙂
    Tack på förhand för svaret!
    Mvh
    Albert Handler

    Gilla

    • Hej!

      Tack för uppmuntrande mail! Ursäkta sent svar, vi flydde bygget och vardagen några dagar och tog in på hotell med god mat, bubbelpool och sånt.. välbehövligt med sånt då och då efter några års byggande och speciellt nu när vi bor på 18 kvadrat, med våningssäng, pentrykök, dusch som inte blir riktigt varm osv :-).

      Du är absolut välkommen ut till bygget! Det är alltid kul med besök! Lördagar brukar fungera bäst för oss. Nästnästa lördag är vi uppbokade men i övrigt tror jag kalendern är ganska tom. Passar en lördag dig? Du kan gärna svara med sms till min mobil, 0736 942 501.
      Just nu har vi nog inget vi behöver hjälp med, men det kan säkert komma så småningom om du är sugen :-).

      Men om du cyklar: ta helst den långa vägen bort till Tempo Kareby, över järnvägen på vägen mot rörtången och sväng av på en mindre väg mot Över-Restad så att du kommer ut vid gategården.. därifrån är det sen cykelväg. Marstrandsvägen är trång och med dålig sikt, ganska obehaglig att cykla på (jag kan mms:a karta om du inte är bekant med trakten så du vet var jag menar). Tack och lov kommer cykelväg att byggas hela vägen! Annars är det busshållplats ”Vävra övre” och bara strax över en kilometer promenad därifrån.

      Mvh Inga Abrahamsson

      Gilla

Lämna en kommentar